Slagwerker

Zonder leerlingen zou de percussiegroep nooit kunnen blijven bestaan. Er wordt daarom veel waarde gehecht aan de opleiding en de begeleiding van de leerlingen. Al vele jaren maken we met succes gebruik van een lesmethode waarbij de leerlingen worden opgeleid door de instructeur van de percussiegroep (John Klaus, daarvoor Henk Mollen) met ondersteuning van eigen leden van de percussiegroep, leermeesters genoemd. Hiermee creëren we een omgeving voor de leerling, waarin hij of zij sneller in contact komt met de percussiegroep en zich dus ook eerder thuis zal voelen.

Wanneer een leerling bij de percussiegroep begint met het volgen van lessen zal er altijd worden gestart op een oefenpad. Deze wordt na een aantal jaren ingewisseld voor een kleine trom, waardoor hij of zij zich goed kan voorbereiden om de overgang naar de grote groep te maken.

Voordat er wordt overgegaan naar de percussiegroep doet een leerling mee met de jeugdpercussiegroep. Hierbij komt hij of zij in aanraking met alle slagwerkinstrumenten die de fanfare tot haar beschikking heeft. Wanneer een leerling zijn B-diploma heeft behaald, kan er worden gekozen om melodisch les te gaan volgen, waarbij de leerling leert om op een melodisch instrument, zoals de marimba, te spelen. Het is voor ieder lid mogelijk om te leren spelen op elk instrument dat je wilt! De basis wordt echter altijd eerst geleerd op een kleine trom/oefenpad.

Leerlingen starten met één les per week, waarbij les wordt gegeven uit een officieel lesboek. Na 1 jaar les zal de leerling aansluiten bij de jeugdpercussiegroep. Na een periode van 2 à 3 jaar is de leerling over het algemeen klaar om zijn of haar A-diploma te kunnen behalen. Na het behalen van het A-diploma gaat de leerling starten met het lesboek voor het B-diploma. De lesperiode voor het B-diploma duurt gemiddeld 2 jaar en in die tijd zal er tevens gericht worden toegewerkt naar deelname aan de percussiegroep. Na het behalen van het B-diploma wordt normaal gesproken het advies uitgebracht om door te gaan met het volgen van lessen voor het C-diploma en/of zich te gaan richten op melodisch slagwerk.

Les: vrijdagavond 18:00 – 18:30 uur, 18:30 - 19:00 uur en/of 19:00 – 19:30 uur.

De instructeur, John Klaus, wordt ondersteund door leermeesters:

- René van der Heijden
- Ron Castelijns
- Lennard van Sambeek

Plaats: gemeenschapshuis D’n Anloôp, Hoogeloon

Ga terug